Upea Jenkkikisa Floridassa

Florida, USA
16.11.2023
Jaakko Rantala

Kisa-aamun taikaa

Aurinko alkaa nousemaan pikkuhiljaa Meksikonlahden takaa. Ironman Floridan kisa-aamu. Amerikan kansallislaulu raikaa ja kylmät väreet menevät selkäpiitä pitkin koleahkossa aamussa. Hetkeä aiemmin vaihtoalueella on ollut vielä säkkipimeää, noin 2000 kilpailijan säätäessä pyöriään valmiiksi. Seitsemän suomalaista odottaa jännittyneenä starttia. Lopulta PRO-sarjalaiset ampaisevat matkaan ja hetkeä myöhemmin AG-kisaajat pääsevät kahlaamaan kristallinkirkkaaseen mereen Pier Parkin pitkän laiturin edustalta.

Floridan rannan taikaa

Onnistunut kisa

Merivirtojen sävyttämä vaativa kahden lenkin uinti oli upea. Pyöräreitti on kirjaimellisesti flat and fast. Baana on huippukunnossa.Tasainen reitti voi kuulostaa helpolta, mutta tasaista tehoa pitää jaksaa jyystää 180,5 kilometrin matkan aerossa. Juoksureitillä oli puolestaan hieno tunnelma amerikkalaisten kannustaessa hurjasti upeassa aurinkoisessa kelissä, noin +28 asteessa. Sijoituin lopulta kolmanneksi kovatasoisessa 35–39 sarjassa loppuajalla 8.49. Suorituksen naulasi onnistunut maraton ajassa 2.59. Uintiin käytin aikaa 1.05 ja pyöräily taittui ennätysajassa 4.36 sisältäen viiden minuutin penaltin.

Floridassa oli useita suomalaisia kisaamassa

Onnistuin kisataktisesti hyvin. Uinti säilyi koko ajan rentona ja pääsin pyörälle hyvävoimaisena. Kuluneiden vuosien aikana olen pyrkinyt nostamaan hallitusti pyöräkuntoa, mutta varoin ajamasta ylikovaa. Tavoitteena oli pystyä käyttämään kasvanut pyöräreservi juoksuosuudella. Tehot pyörivät matkan aikana suurinpiirtein 220-240W välissä keskitehon ollessa 228W. Osan matkasta pääsin ajamaan porukassa, jolloin ajo oli repivää (peak 1min =357W, peak 30sek = 435W). Tämä vaati hetkellisiä tehon nostoja ja reserviä mennä "punaiselle alueelle".

Juoksussa pyrin säilyttämään tasaisen vauhdin mahdollisimman pitkään. Toisella puoliskolla vauhti tippui vain vajaat kolme minuuttia. Minulla on ollut välillä haasteita saada riittävästi energiaa juoksun loppuun saakka. Nyt lähdin juoksuun omilla energiageeleilläni. Otin vaihdosta taskuun kolme Ndruranzin geeliä (3 x 45 g hiilaria). Juoksun puolivälissä nappasin kolme vastaavaa geeliä special needs-pussista. Tätä kautta sain tankattua hiilaria noin 100 g/h, koko juoksun ajan, loppuun saakka energiajuomien kanssa. Pyörässä otin hiilaria noin 120 g/h.

Juoksu oli tasaista menoa

Hyvän suorituksen taustaa

Olen luottanut aina pitkäjänteiseen tekemiseen. Uskon siihen, että triathlonin täydellä matkalla ei ole otettavissa pikavoittoja. Liian suuri ja nopea kuorma sekä intensiteetti saattavat johtaa helpommin loukkaantumisiin tai henkiseen väsymiseen. Olenkin pyrkinyt rakentamaan omaa aerobista koneistoani rauhassa vuosi kerrallaan. Treenimäärät ovat edelleen varsin maltillisia ja tämän vuoden viikkotaso keskimäärin Floridan kisaan saakka oli noin 10 h 20 min. Tänä vuonna olen yrittänyt kiinnittää erityistä huomiota lepoon, palautumiseen ja unenlaatuun.  On myös tärkeää pitää pää kylmänä ja keskittyä omaan tekemiseen, maaliin ja huipputulokseen voi päästä monella erilaisella tavalla.