Kahden kisan vertailu – IM Klagenfurt vs IM Kalmar

Klagenfurt, Itävalta & Kalmar, Ruotsi
4.9.2023
Harri 'El Presidente' Sivonen

Tein tänä kesänä kaksi täydenmatkan triathlonia. Molemmat kilpailut olivat jo legendaarisiksi kilpailuiksi muodostuneita tapahtumia. Ironman Austria Klagenfurtissa on järjestetty jo vuodesta 1999 alkaen ja on monena vuonna myynyt täyteen hyvin aikaisessa vaiheessa. Ironman Kalmar järjestettiin tänä vuonna kymmenennen kerran ja kilpailu on saanut paljon kehuja tunnelmastaan ja reitistään.

Kirjoitan tässä perinteisen kisaraportin sijaan vertailun näiden kahden hienon tapahtuman välillä.

Sijainti

Klagenfurt sijaitsee Itävallan eteläosassa lähellä Slovenian rajaa. Helpoin tapa matkustaa Suomesta kisapaikalle on mielestäni lento Ljubljanaan ja sieltä vuokra-autolla reilu 100 km kisakylään. Klagenfurt on kohtalaisen kokoinen kaupunki, mutta silti kilpailun aikana majoitukset, varsinkin isommat huoneistot, ovat aikaisin varattu loppuun. Majoituimme perheeni kanssa viereisessä kylässä järven rannalla, josta oli vain 15 minuutin ajomatka kisapaikalle. Kaupungin ja kisareitin miljöö on upeaa vuoristoista seutua ja järvi on upea turkoosi ja puhdas – näissä maisemissa kelpaa oleskella ja kisailla.

Klagenfurtin maisemia Itävallassa

Kalmar sijaitsee Etelä-Ruotsissa itärannalla Öölannin saaren kohdalla. Suomesta kätevintä on kulkea laivalla Tukholmaan auton kanssa ja siitä ajaa Kalmariin vajaa 500 km. Kalmar on kohtalaisen kokoinen vanha kaupunki ja täällä myös kaupungin majapaikat varataan hyvin varhaisessa vaiheessa. Majoituin Villen kanssa Öölannin saaren puolella maatilamajoituksessa, josta oli noin puolen tunnin ajomatka kisapaikalle. Kaupungin ja kisareitin miljöö on vanhaa maaseutumaista ja merellistä tunnelmaa. Oikein hienoa seutua kilpailla.

Kalmarin pohjoismaisia maisemia Ruotsista

Uinti

Klagenfurt

Itävallan kisassa uinti on aivan upeassa turkoosissa ja erittäin puhtaassa Wörthersee-järvessä. Uintireitti lähtee uimarannalta ja on aika suoraviivainen, reilu kilometri ulospäin järvelle ja lyhyen sivuttaisen matkan jälkeen käännytään takaisin päin ja kohti Lendkanal-jokea, jota pitkin uidaan viimeinen kilometri yleisön katsoessa ja kannustaessa vieressä.

Klagenfurtin uintiosuuden viimeinen kilometri uidaan Lendl-kanavassa

Kalmar

Ruotsissa uinti lähtee keskustan viereisestä satama-altaasta ja ensimmäinen puolikas reitistä kiertää kaupungin edustalla, ennen kuin palaa takaisin sataman edustalle. Satamassa yleisö pääsee katsomaan ja kannustamaan uimareita aivan vierestä. Viimeinen kilometri uidaan kiertäen keskustan rantaa ja lähestyen vaihtoaluetta.

Kalmarin uinnin alku satama-altaassa.

Pyöräily

Klagenfurt

Pyöräreitti on yhden kierroksen reitti, joka kulkee todella hienoissa maisemissa läheisien vuorien rinteitä ja Worthersee-järven rantaa. Reitin profiili on sopivan vaihtelevaa, välillä noustaan lyhyitä nousuosuuksia ja paikoin ajetaan pitkiä loivia ja tasaisia osuuksia. Reitti on kohtalaisen nopea, vaikka kiivettäviä nousumetrejä kertyy noin 1600 m. Reitin varrella on mahtavasti kannustusta jokaisessa ohiajettavassa kylässä sekä jyrkempien nousujen varrella. Yksi parhaista pyöräreiteistä minun mielestäni.

Klagenfurtin upea maisemareitti

Kalmar

Kalmarissa pyöräreitti on myös yhden kierroksen reitti, joka kulkee ruotsalaisessa vanhassa maalaismiljöössä. Ensin ajetaan Öölannin saarelle, jossa kierretään ensimmäinen 110 km tasaisessa ja avonaisessa maisemassa. Toinen reitin osuus ajetaan rannikon puolella kapeita ja mutkikkaita maalaisteitä kierrellen. Pyöräreitti voi olla nopea hyvissä tuuliolosuhteissa, jotka tänä vuonna olikin sitten lievästi sanoen vaativat. Reitti kulkee mielestäni kivassa miljöössä, mutta pitkät tasaiset suora osuudet vaativat tiukkaa aeroasennossa pysymistä ja siinä hyvin viihtymistä.

Aeroasennossa pysymistä ja viihtymistä

Juoksu

Klagenfurt

Juoksu on kahdella kierroksella, joka kulkee monilta osin edestakaisin ensin lähikylään etelässä ja siitä Klagenfurtin keskustaan ja takaisin. Reitti on oikeastaan täysin tasainen ja kulkee osin Wörtherseen rantaa ja osin puistoista. Kesäkuun lopussa helteiden mahdollisuus on aika suuri ja reitti on osin suoraan auringon paisteessa. Lämpimään juoksuun on hyvä siis varautua Klagenfurtin kisaan aikoessa. Reitillä on aivan älyttömän mahtava kannustus koko matkan. Itävaltalaiset osaa todella kannustaa innokkaasti.

12-vuotias tyttäreni kannustusta Itävallan kisan reitin varrella

Kalmar

Kalmarin juoksu on kolme kierrosta Kalmarin keskustaa katuja kiertäen ja siitä läheisiä asuinalueita sekä merenrantaa pitkin. Reitti on kohtalaisen tasainen ja vaihteleva, pääosin asfalttia mutta joukossa myös soraa sekä vanhan keskustan mukulakiviä. Matkan varrella on hyvin kannustusta ja osassa omakotitaloaluetta todella huikeita katsomoita, musiikkia ja bändejä juhlistamassa kisatunnelmaa. Elokuun loppupuolella helteen vaara on pienempi ja se helpottaa juoksussa kivasti ainakin näin pohjoisen keleihin tottunutta.

Juoksumetrejä Kalmarissa, Ruotsissa

Yhteenveto

Lopuksi, jos mietin kumpaan tapahtumaan menisin uudelleen ja saisin valita vain toisen, niin mielestäni Klagenfurt on kokonaisuutena upeampi kisa. Reitit ovat aivan huikeissa maisemissa ja kannustus on huikeata, ainoana miinuksena voinee pitää mahdollista kuumaa keliä. Molemmat kisat ovat kuitenkin upeita triathlon-kisoja ja kokemisen arvioisia. Suosittelen tutustumaan!