Ironman Tallinn – Kisaraportti

Viime viikon lauantaina oli tämän vuoden osalta harvinaista herkkua tarjolla. Tallinnassa järjestettiin ensimmäinen Ironman-kilpailu sitten maaliskuun ja koronaepidemian alkamisen. Viron järjestelijöitä täytyy kiittää tästä mahdollisuudesta kilpailla meille rakkaassa lajissa, he ovat tehneet massiivisen työn, jotta Ironman Tallinn kilpailu pystyttiin järjestämään. 

Seurastamme Tallinnaan suuntasi lopulta kolmen hengen iskuryhmä, leikkimielisesti kutsuttu ”tactical team Alhambra” matkasi laivalla torstaiaamuna Tallinnaan hyvillä mielin. Harri ”Hartza” Sivonen ja Petri ”PK-Pera” Ahti olivat osallistuneet Ironman Tallinn kilpailuun jo kerran vuonna 2018. Hartzan ja Peten mukana matkassa oli ensimmäiselle Ironman-matkan kilpailuunsa iloisin mielin suuntaava Laura Jalasto. 

matkallaKisajärjestelyt

Kisajärjestelyt olivat tänä vuonna hyvin erilaiset aikaisempiin vuosiin nähden. Jokaisella kilpailijalla oli annettu ennakkoon tietyt aikavälit, jolloin piti olla hoitamassa rekisteröinti, pyörän check-in ja kilpailuaamuna pyörän tarkistus/energioiden laittaminen. Näillä poikkeusjärjestelyillä sekä käsien desinfioinneilla ja kasvomaskeilla pyrittiin suojaamaan mahdollisilta altistumisilta. Kaikki järjestelyt toimivat pääosin oikein hienosti ja pientä kisa-aamun jonottamista lukuun ottamatta isommilta ruuhkilta vältyttiin. 

before race

bike check-in

Kisapäivän sääennuste lupaili kohtalaisen viileää päivää ja mahdollisesti sadetta iltapäivällä. Toivoimme että sade ei vielä alkaisi pyöräosuuden aikana.  Hyvin erilaista säätä siis luvassa mihin tänä kesänä aikaisemmin olimme tottuneet. 

Kilpailu

Lauran, Hartzan ja Peten kilpailu sujui oikein mallikkaasti. Laura osoitti poikkeuksellista lahjakkuutta kestävyyden ja pitkän matkan triathlonin osalta ja suoritti Ironmanin käsittämättömään kovaan 9:44:04 aikaan, joka oli samalla päivän kovin naisten aika. Samalla Laura tietysti lunasti paikan ensivuoden Hawaii Kona maailmanmestaruuskilpailuihin! Harri suoritti vahvan tasaisen kilpailun ja rikkoi pitkäaikaisen tavoitteensa (sub 10 tuntia) kirkkaasti ajalla 9:50:37. Pete suoritti totuttuun tyyliinsä vahvasti loppuun asti. Hieman pettyneen pyörävauhtiinsa Pete juoksi vahvan maratonin ja alitti 11 tuntia ajalla 10:57:07! 

Sunnuntaina pääsimme juhlimaan palkintojenjaossa Lauraa, joka nousi korkeimmalle korokkeelle. 

Ironman Tallinn voitto

Tässä vielä lyhyet kilpailijoidemme Ironman Tallinn tarinat : 

Laura: Ensimmäinen täysmatka oli pyörinyt mielessä tammikuisesta ilmoittautumisesta asti, välillä innostuksella odottaen ja välillä pelonsekaisin tuntein. Kevään ja kesän treenit olivat menneet hyvin ja olin pysynyt koko ajan täysin terveenä, joten melko luottavaisin mielin kuitenkin pääsi matkaan. Onneksi matkaseurana olivat tutut seurakaverit, joilta tiesi saavansa apua ja neuvoja mitä ihmeellisimpiin asioihin.  

Uinti sujui kohtalaisessa aallokossa ja viileähkössä vedessä ihan hyvän tuntuisesti, pari minuuttia suunniteltua hitaammin. Pyöräosuudella hoin koko ajan mielessäni “malttia, malttia, ei saa mennä yli aerobisen kynnyksen”. Jalat tuntuivat koko matkan superhyviltä ja vauhti oli huomattavasti kovempaa kuin odotin. Toisella kierroksella odottelin milloin alkaa tulla väsymystä tai tylsistymistä, mutta yhtäkkiä olinkin jo T2:lla intoa täynnä. 

Juoksu on itselleni vahvin laji, mutta luonnollisesti oli täysi mysteeri, miten maraton sujuu uinnin ja pyöräilyn jälkeen, miten energiat riittävät, tuleeko jotain yllättäviä kipuja tms. Taas kuulin mielessäni konkareiden “eka kymppi pitää malttaa” neuvot, katsoin kellosta vauhtia ja totesin, että jalat ei suostu hiljentämään 😊 Aloittelijan tuurilla paineltiin koko matka ilman käytännössä mitään ongelmia ja vauhtia loppuun kiristäen. Viimeinen kilometri Leading Woman pyörän edessä ja loppusuora savukoneiden saattelemana suoraan Hartzan onniteltavaksi oli jotain täysin käsittämätöntä ja ikimuistoista. 

Hartza:  Olin erittäin kiitollinen ja iloinen, että pääsin kisaamaan tänäkin vuonna täyden matkan kilpailun. Vuoden harjoittelu oli mennyt hyvin ja oli mahtavaa päästä testaamaan kuntoaan Ironman Tallinn:ssa. 

Kilpailu sujui aika hyvin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Uinti oli aallokkoinen, mutta hyvin lähelle tavoiteltuun aikaan. Pyörässä ehkä aavistuksen rauhallisemmin olisi pitänyt aloittaa ja jaloissa pientä väsymystä lopun pyöräosuuden aikana. Juoksu oli sitten loppua kohdin hyvinkin kivulias, kun jalkojen lihakset kipeytyivät matkan edetessä koko ajan enemmän. Viimeiset kilometrit juoksin kuitenkin hymyssä suin, kun tiesin että pitkäaikainen haasteeni, 10 tunnin alitus, oli näköpiirissä. 

Oli myös erittäin mukava olla Tallinnassa loistavan porukan mukana. Toisiemme tsemppaaminen ja auttaminen oli mahtavaa. Ainut mitä jäin kaipaamaan oli oman perheen halaukset maaliviivan jälkeen!

Pete:  Aina kun pääsee täysmatkan maaliin, saa olla kiitollinen, että on terveyttä, kuntoa ja taloudelliset mahdollisuudet tätä lajia harrastaa, ja tänä vuonna tämä oli todella harvinaista herkkua triathlon-harrastajille. 

Kahdeksas täysmatka jäi omana suorituksena hieman vaisuksi, varsinkin pyöräilyn osalta. Kahden vuoden takainen ennätys jäi voimaan mutta olkoon tämän vuoden 10:57 ok tulos ja sillä sipuli. Hyvää oli tasainen juoksu loppuun asti, huonoa vetelä pyöräily. Uintiaika oli huono mutta panostukseen nähden ansaittu. 

Tämän kisareissun sain tehdä upeassa kaveriporukassa, jonka jäsenet tekivät huikeita suorituksia. Sub kymppiä tuli yhdelle, jos toiselle, uusi tähti syttyi ja vanhemmat konkarit tekivät suvereenia työtä. 

Ironman Tallinn palkinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *